Biostimularea laser are un efect stimulator al troficitatii locale, de crestere a sintezei proteice, de crestere a metabolismului energetic, in general, de stimulare a tuturor functiilor celulare, inclusiv de stimulare a diviziunii celulare. Lumina laser stimuleaza circulatia locala, determina cresterea concentratiei de substante nutritive si realizeaza o ,,oxigenareā€¯ celulara. Biostimularea laser determina cresterea activitatii energetice si enzimatice celulare. Se va modifica si activitatea mitocondriala; ceea ce va determina stimularea sintezei de ADN si ARN. In continuare, va fi accelerata rata de diviziune celulara. Din acest motiv este contraindicata biostimularea laser la pacientii cu afectiuni neoplazice.

La nivelul cartilajului articular, exista autori care observa efectul de crestere a celulelor cartilaginoase, cu regenerarea cartilajului articular sub actiunea biostimularii laser de mica putere. Acest efect terapeutic s-ar realiza, dupa acesti autori, prin frenarea enzimelor proteolitice si stimularea cresterii metabolismului celular la nivelul cartilajului articular; aceste concluzii nu au fost confirmate de toate grupurile de studiu si nu sunt recunoscute de toti autorii.

Accelerarea regenerarii fibrelor nervoase sub tratament laser de mica putere a fost demonstrata pe modele experimentale si in vitro. Se accepta un rol benefic asupra troficitatii nervilor sectionati, asociat cu stimularea regenerarii lor. In ceea ce priveste aspectele biostimularii laser asupra tesutului osos, majoritatea autorilor au demonstrat accelerarea regenerarii osoase si a consolidarii fracturilor. A fost observat efectul benefic al biostimularii laser asupra revascularizarii si regenerarii tesutului osos, inclusiv in cazul pseudartrozelor sau al altor complicatii osoase, in special posttraumatice.

Un efect benefic semnificativ al aplicatiilor lases de mica putere se remarca in regenerarea epiteliilor si a structurilor tegumentare lezate, mai probabil, prin modificari circulatorii. Este stimulata rata de multiplicare celulara, cu regenerarea epiteliilor si a structurilor lezate in ulcerele cronice atone, ulcere varicoase, ulceratii din arteriopatii; sunt accelerate vindecarea si regenerarea tegumentara post arsuri. Este stimulata cicatrizarea plagilor, a ranilor, a ulceratiilor si a arsurilor, cu o epitelizare mai rapida, comparativ cu cazurile netratate cu laser.

Efectele terapeutice obtinute dupa biostimularea laser sunt precoce si complexe, locale si generale. Cel mai important efect local este cel de vasodilatatia. Vasodilatatia apare inca de la prima sedinta, dar repetarea tratamentului ii creste durata in timp. Totusi, intensitatea vasodilatatiei variaza in functie de puterea laserului utilizat, iar depasirea dozei terapeutice duce la epuizare tisulara si celulara, in care caz se pierde efectul terapeutic benefic, riscand un efect nefavorabil. Un alt efect cardio-circulator este cresterea vitezei fluxului sanguin si , implicit, a volumului de sange local. Se combate astfel staza venolimfatica si se favorizeaza resobtia edemelor si exudatelor.Sub actiunea laserilor de mica putere, este favorizata regenerarea microcirculatiei, cu efect terapeutic benefic in arterite si arteriolare.