Ce este kinetoterapia?
Denumirea de kinetoterapie vine de la cuvintele grecesti : kinetos=mobil si therapeia=tratament, reprezentand o forma de terapie (de tratament) prin miscare. Kinetoterapia se poate regasi si sub forma de chinetoterapie, cineziterapie sau kinetologie medicala. Prin traducere, termenul de „kinetoterapie” inseamna Recuperare medicala prin miscare si reprezinta un tip de gimnastica medicala care foloseste ca mijloace, printre altele, miscarile active si pasive, cu scopul recuperarii unei functii cat mai complet.
Kinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecand de la programe de exercitii statice sau dinamice, se poate folosi in programe curative sau de recuperare. Ea se defineste ca o Recuperare medicala prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala, programe care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional pentru diverse dureri.
Kinesiologia ca stiinta este alcatuita din 3 subdiscipline si anume: Biomecanica, reprezentand aplicarea legilor mecanicii pentru studierea miscarii. Biomecanica studiaza raporturile ce se stabilesc intre structura si functie, precum raportul intre geometria unui muschi si forta pe care o dezvolta acesta si raportul intre forma pe care are o articulatie si functia sa. Tot biomecanica aplica legile fizice ale miscarii la activitatile fizice ale omului, astfel ca se pot face analize cu privire la implicatiile abaterilor de la legile respective, asa cum se intampla in miscarile patologice.
A doua componenta este fiziologia exercitiilor, care semnifica aplicarea legilor fiziologiei la studiul miscarilor umane. Fiziologia exercitiilor studiaza nivelul de fitness, modul prin care „energia” este produsa si consumata in timpul unei activitati fizice, cum raspunde organismul stresului fizic si ce inseamna oboseala. Ultima componenta este desemnata de Comportamentul psihomotor, care are ca principal scop studierea sistemului nervos central din punct de vedere al rolului si mecanismelor pe care le foloseste in realizarea miscarilor voluntare, deci vom regasi subiecte precum modul de formare al abilitatilor, echilibrului si stabilitatii, felul in care se hotaraste necesitatea unei miscari si modul prin care se efectueaza aceasta. Prin kinetoterapie se doreste imbunatatirea starii fizice, ameliorarea unor suferinte si recuperarea unor deficite functionale, toate prin folosirea exercitiul fizic terapeutic, alaturi de tehnici si metode speciale, tinand seamna de componenta stiintifica, in lipsa careia mijloacele pe care kinetoterapia le foloseste devin simple miscari, fara sens si scop si fara vreun beneficiu din punct de vedere medical.