Electrostimularea este atat o forma de electroterapie, cat si de antrenament al muschilor, fiind considerata de catre numerosi autori ca fiind o tehnica complementara pentru antrenamentele sportive. Stimularea electrica a muschilor, cunoscuta si sub numele de stimulare electrica neuromusculara inseamna provocarea unor contractii ale muschilor folosind impulsuri electrice. Aceste impulsuri sunt generate de catre un dispozitiv si sunt conduse la nivelul pielii prin intermediul electrozilor, ajungand in imediata apropiere a muschilor care urmeaza sa fie stimulati. Impulsurile mimeaza potentialul de actiune care vine de la sistemul nervos central, facand muschii sa se contracte.

Electrostimularea provoaca asadar antrenarea fibrelor musculare. Datorita caracteristicilor fibrelor musculare ale scheletului, diferite tipuri de fibre pot fi activate la diferite grade de anumite tipuri de electrostimulare, si modificarile provocate depind de modelul activitatii electrostimulatorii. Aceste modele, numite si protocoale sau programe, vor cauza un raspuns diferit ca rezultat al contractiei diferitelor tipuri de fibre. Anumite programe imbunatatesc rezistenta la oboseala, rezistenta, alte programe vor creste productia de forta.

Efectele benefice ale folosirii electrostimularii in cazul pacientilor care au suferit diferite traume, in special ale membrelor inferioare, sunt binecunoscute. Cu alte cuvinte, in medicina, electrostimularea este folosita pentru scopuri de reabilitare, de exemplu in prevenirea atrofierii muschilor care poate sa apara ca urmare a unor rani musculare (rani la muschi, incheieturi, ligamente si tendoane). Atentie, electrostimularea nu trebuie confundata cu stimulatorul de nervi transcutanat, care foloseste curentul electric in terapia pentru durere. Dispozitivele de electrostimulare care sunt prescrise de catre fizioterapeuti pot fi cumparate numai cu o prescriptie medicala si ar trebuie sa fie folosite sub supravegherea unui practician autorizat, in urmatoarele scopuri:

-relaxarea spasmelor musculare;
-prevenirea sau intarzierea atrofierii musculare;
-imbunatatirea circulatiei sangvine locale;
-re-educarea musculara;
-stimularea imediata post-operatorie a muschilor pentru prevenirea trombozei;
-mentinerea sau imbunatatirea ariei de miscare.