Limfa este umoarea aflata atat in spatiul dintre celule, numit spatiu interstitial, cat si in vasele limfa­tice. Limfa interstitiala are rolul de a hrani celulele si curata spatiul intercelular de resturile aparute in urma proceselor metabolice. Pe langa aceste deseuri, sistemul limfatic absoarbe fluide, macromolecule, microorganisme, toxine, electroliti, hormoni, limfocite, macrofage, ducandu-le pe calea vaselor limfa­tice spre statiile ganglionare, unde are loc o filtrare, purificare si concentrare a limfei. Drenajul accelereaza de zece ori fluxul limfatic. Optimizarea bunei circulatii a limfei va contribui la destindere. Prin drenaj, eliminam si apa care stagneaza si luptam contra celulitei. Blocate de apa toxica si de depozitele de grasime, tesuturile se fortifica. Drenajul remodeleaza, cel mai adesea, cu ajutorul unei pierderi in kilo­grame.

Stagnarea circulatiei limfatice este intalnita in cazul inflamatiilor cronice, a edemelor, in caz de oboseala, soc emotional, sedentarism, lipsa exercitiului fizic. In aceste circumstante, datorita diminuarii circulatiei limfatice, regenerarea si oxigenarea celulara devin mai putin eficiente prin acumularea proteinelor si toxinelor. Acum este lesne de inteles de ce acest tip de masaj are multiple beneficii.

Ca orice terapie corporala, si aceasta are contraindicatii, tocmai din aceasta cauza este important un diagnostic efectuat de medicul centrului inainte de a incepe orice terapie de remodelare. Aceasta terapie este clar contraindicata persoanelor cu tromoboze venoase profunde sau superficiale. Terapia mai este contraindicata persoanelor cu orice tip de neoplasm sau care au sau au avut recent o infectie. Ar mai fi si alte contraindicatii, precum leziuni cutanate la nivelul membrelor inferioare, dar acestea se stabilesc in functie de leziune, de caracterul ei, dar si de alti factori implicati.